Jiří Dobrylovský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Dobrylovský PhD.
Narození4. června 1961
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánívysokoškolský učitel
Alma materUniverzita Karlova a Vysoká škola ekonomická
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Dobrylovský (* 4. června 1961 Praha) je český spisovatel a vysokoškolský pedagog.

Život[editovat | editovat zdroj]

O roku 2000 přednáší na vysoké škole ekonomii. Zajímá se o historii, archeologii a astronomii. Dříve pracoval téměř deset let v české mediální sféře jako novinář. Jeho prvním vydaným románem je Země a impérium (2005), kterým složil poklonu Isaacu Asimovi. Jeho další knihy čerpají z české i celoevropské historie.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Historické romány[editovat | editovat zdroj]

  • Nevinný bratrovrah (nakladatelství MOBA, Brno, 2017) - román, který ukazuje, že s vraždou knížete Václava to mohlo být jinak, než jak tvrdí školní učebnice, a že vrahem nemusel být jeho bratr Boleslav.
  • Omyl kronikáře Kosmy (nakladatelství MOBA, Brno, 2018) - po stopách českých bájí a pověstí s nejstarším českým kronikářem. Kosmu pověřil český král Vratislav nelehkým úkolem: sestavit rodokmen českého panovnického rodu, přestože jednoznačné důkazy a prameny o původu dávných předků panovníka nebyly k nalezení. Spolu se svou neteří Luborou se tak Kosma pouští do nelehkého pátrání.
  • Tajemství Prokopa Velikého (nakladatelství MOBA, Brno, 2019) - je známo, že si Prokop Holý psal deník. Ten se ale nikdy nenašel. Kdyby ano, co bychom se v něm dočetli? Nejen nad tím se zamýšlí román probíhající ve třech časových rovinách: za husitských válek, v období jezuitské protireformace v českých zemích a v současnosti. Všechny tři linie spojuje tentýž problém, s nímž se hrdinové potýkají. Poradí si s ním postava vatikánského Vittoria Baldiniho, který zastává tajemnou funkci Strážce?

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]